Değişti değişecek derken sonunda perşembe günü gerçekelşen toplantı bitti ve Yüksek Öğretim Kurumu Genel Kurulu 2010 Yılından itibaren geçerli olacak şu kararları aldı .
2009 öss sınavında " ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI " ilgili bir değişiklik gerçekleşmedi .
Not : 2009 Öss sınavına gireceklerin içi rahat olsun yani 2009 senesindeki sınav için değişiklik yapılmadı .

Bakın zaten 2009 öss ile ilgili değişikliklerin görüşüldüğü sırada toplantıda tartışma çıkmış ;


" Genel Kurul’da tartışma çıktı "

Kurul’da 2009 ÖSS’de ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının değiştirilmesi ilgili bölüm görüşülürken de tartışma çıktı. Bazı YÖK üyeleri, ÖSS’ye az bir süre kaldığı, adayların mevcut sisteme göre hazırlandıkları gerekçesiyle, değişiklik yapılmamasını istedi. Sistem değiştirilirse hukuki sorun doğacağı ve mevcut sisteme göre çalışan adayların dava açabileceği belirtildi. Kurul’da, adayları tedirgin etmemek amacıyla bu yılki ÖSS’de değişiklik yapılmadı.




2010 senesi itibari ile öss yerine yeni bir sistem uygulamaya konulacak işte
yeni kararlar.

YÖK, üniversitelere girişi değiştirdi.

  • Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda başarılı olanlar, açıköğretim ve önlisans programlarına yerleşecek.
  • Lisans Yerleştirme Sınavları’nı kazanan ise örgün lisans programlarında okuyacak
  • İki aşamalı yeni sistemde, adaylar okumak istedikleri yükseköğretim programına göre sınavlara katılacak.
  • Yeni sistemde adayların testlerdeki başarısı önemli hale gelecek.
İmam hatip liseleri

Kurul’un bazı muhalif üyeleri, yeni sisteme imam hatip lisesi (İHL) mezunlarının önünü açacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Kurul’da oy çokluğuyla alınan yeni sistem şöyle:

" 2010'dan itibaren uygulacak yeni sistem "


  • Sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ortak ve tek bir sınav olacak.
  • İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise 5 ayrı sınavdan oluşacak.
  • Adaylar YGS’den aldıkları puanla, açıköğretim ve örgün önlisans programlarına yerleşecek.
  • LYS’ye girebilmek için YGS’den asgari bir başarı puanı elde edilecek.
  • LYS, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyecek.
  • YGS’de Türkçe (dil ve anlatım), Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında soru çıkacak.
  • LYS, Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) ve Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacak.
  • LYS puanları Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacak.
  • MF puanı için LYS 1 ve LYS 2, TM puanı için LYS 1 ve LYS 3, TS puanı için LYS 3 ve LYS 4, YD puanı için sadece LYS 5’e girilmesi zorunlu olacak.
  • Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, YGS’deki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli oranda dikkate alınacak. Bu puan türlerinden ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilecek.


Alan dışına çıkmak mümkün , bende bir meslek lisesi mezunu olarak alan dışında tercih yapmanın götürülerini yaşadım alan dışı tercih konusunda umarız herkese eşit davranılır .

Öğrenciler, isterlerse alanları dışında sınavlara katılabilecek. Örneğin, TS’den mezun aday, mühendislik programı tercih etmek isterse, TS bölümünün ilgili LYS sınavlarının yanı sıra MF grubundakilerin katıldığı LYS sınavlarına girecek. İmam hatip ve diğer meslek lisesi öğrencileri, isterlerse kendi alanları dışındaki LYS testlerini de çözebilecek.
LYS’deki testlerin puanlardaki ağırlıkları, puan türlerinin hesaplanması, üniversitelerin hangi puan türünden öğrenci alacağı gibi konularını YÖK daha sonra belirleyecek.


Yeni sistemde katsayılar değişecek

YÖK Kanunu’nda, yükseköğretime geçişte farklı katsayılarla ilgili ifadeler yer alıyor. Bu doğrultuda kanun değişikliği olmazsa, yeni sistemde de katsayılar bulunacak ancak mevcut sistemdeki 0.3 ve 0.8 olan katsayıların oranları değiştirilecek.
Kurul’da bazı YÖK üyeleri yeni sistemin dershanelere talebi artıracağını belirtti.


" Meslek liseleri ile ilgili yeni kararlar "

YÖK Genel Kurulu Üyesi Bülent Serim, karşı oy yazısında şunları belirtti;

İmam hatip liseleri ve diğer meslek lisesi mezunlarına alan dışı tercihlerinde uygulanan farklı katsayı sisteminin kendiliğinden sona ereceğini belirtti.

İmam hatip liseleri ve diğer meslek lisesi mezunlarının genel lise mezunları gibi tüm lisans programlarında okuma hakkına kavuşacaklarını kaydeden Serim, İHL’yi bitirenlerin yükseköğretimin tüm programlarında öğrenim görmesinin laik eğitimin özüyle bağdaşmayacağını savundu.


"Umarım alınan kararlar vatanımız milletimize hayırlı olur ve daha aydın gelecekleri kucak açan genç bir nesil yetişir."

Güncel Haberler

Comments (1)

On 31 Mayıs 2009 11:55 , Adsız dedi ki...

yeni sistemle orta öğretim başarı puanının ham puana ve dolayısı ile başarı sırasına etkisi hakkında biraz daha ayrıntılı ve doğru bilgi verebilirseniz seviniriz.

 
rss:xml | mantalite | amaç | arşiv | google Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

İletişim : my10cere@gmail.com

moda elbise modelleri
 
,